Sprookjesachtige winter bij Bolderburen

De tuin rond molen Johanna in Culemborg was omgetoverd in een sprookjesachtig kerstdorp: knapperende kampvuurtjes, kaarsen en sfeervol verlichte Zweedse huisjes. Natuurlijk was ook de molen voorzien van stralende kerstverlichting. Tijdens het winterfeest op 19 december was er een divers aanbod van activiteiten voor de kinderen.

Zij konden zich op en top vermaken in het Zweedse dorp Bolderburen.

 

Er was van alles te beleven o.a een workshop vilten kerstballen maken, kerstboom timmeren, een engel van hout maken, peperkoeken versieren, of brooddeeg maken  tot  figuur zagen.  Maar ook luisteren naar een spannend kerstverhaal op de boot, een rit op de pony's of met de Pippi op de foto.

 

Een warme kop sap, glühwein, een heerlijke oliebol, of een huisgemaakte soep zorgden voor de inwendige mens.

Alle opbrengst kwam ten goede aan de Stichting Bolderburen die de speelnatuur en de molen beheert, het geld wordt o.a. besteed aan onderhoud van de speelnatuur en de dieren in de tuin.

 

Hiernaast een foto-impressie van het feest.

 

 

Feestelijke opening restaurant Smøllen

Vanaf 1 april openen we de deuren van ons familierestaurant weer voor het nieuwe seizoen. Aanschuiven voor een lunch, een pannenkoek of misschien toch liever een 3-gangenmenu? Het is weer mogelijk. Dat moment laten we niet in stilte voorbijgaan. Van 1 t/m 6 april is het elke dag feest bij Bolderburen. Kijk op onze site voor meer info.

 

Vrijwiligerswerk op het terrein

 

Elke dinsdag ochtend werken wij met een groep vrijwilligers in en om de tuin van Bolderburen. Er zijn verschillende klussen te doen. U kunt hierbij denken aan tuin werkzaamheden, schoon en opruimwerkzaamheden en klussen.

 

We starten de ochtend met een heerlijk kruiden thee om 9.30 en gaan hierna aan het werk. Om 10.30 hebben wij pauze, hierna werken wij door tot 12.30. Vind je het leuk om bij ons aan te sluiten, meld je dan aan en stuur een mail naar info@bolderburen.net

 

 

NLDoet 2015: 21 maart 10-15 uur

 

Ook in 2015 klussen wij allen weer mee. Wij gaan dit jaar een mooie timmerbank maken voor het schuurtje van Emiel. En we maken een keuken in Villa Kakelbont en we verrichten tuinwerkzaamheden en schilderklussen. Heb je zin om mee te doen, meld je dan snel aan op de site van NLdoet.nl

 

Groot Pietenfeest bij Bolderburen

 

Zaterdag 22 november 2014 is het een dolle Pietenboel bij Bolderburen. Van 12.00-15.00 uur zijn er diverse activiteiten en spelletjes in en rond de tuin bij Bolderburen.

 

Veel keus op Pietenfeest

Tijdens het Pietenfeest kunnen kinderen o.a. pepernoten bakken in het restaurant, en een verhaal horen is in de molen. Ook kan er als echte piet geklommen worden in de wieken van de molen, een ritje gemaakt worden op de pony, of boven een vuurtje broodjes bakken en chocolademelk drinken. En wat te denken van een steptocht met zwarte piet...

 

Omdat Bolderburen nog veel op haar verlanglijstje heeft staan zal de opbrengst van deze dag ten goede komen aan het onderhoud van de tuin en de verzorging van de dieren.

 

Meer informatie

De hele Pietenmiddag is het feest! Koop een strippenkaart en beleef met piet met piet een leuke middag. Onderstaande activiteiten zijn gepland:

 

Ga met Piet

* Pepernoten bakken

* Sintverhaal

* Ponyritjes

* Steptocht met zwarte Piet

* Klimmen in de wieken

* Oud Hollandse spelen

* Chocomel drinken

 

Vier het begin van de zomer

Midzomerfeest bij Bolderburen

 

In Zweden is het traditie om het begin van de zomer uitbundig te vieren. Het midzomerfeest op de langste dag van het jaar is hét belangrijkste nationale feest. Om deze goede traditie kan en wil Bolderburen niet heen. In navolging van Zweden vieren we op 21 juni het eerste Bolderburen midzomerfeest. We kijken er naar uit dit met u te vieren.

 

Het belangrijkste feest van het jaar!

In Zweden viert men het feest na de eerste zonnewende op 21 juni. De zomer begint, het is de langste dag van het jaar. De Zweden zijn tijdens het feest dolgelukkig dat het eindelijk warmer wordt en het langer licht is. De bloemen openen zich, iedereen gaat naar buiten. Vroeger geloofde men dat tijdens deze nacht de planten een bijzondere geneeskracht ontvingen. De bloemen werden dan ook gretig geplukt. Men ontstak vreugdevuren om zich tegen de duistere en kille krachten te wapenen die de kop op zouden steken zodra de dagen weer korter werden.

 

Mijlpaal voor Bolderburen

Dit  midzomerfeest is voor Bolderburen een bijzondere en belangrijke mijlpaal. We zijn blij dat we de speelnatuur officieel kunnen  openen.  Wat is er in een jaar tijd veel gerealiseerd. We vieren graag met u dat alle Zweedse verhalen tot leven zijn gekomen: Emil, Ronja en Pippi Langkous. Ontmoet ze tijdens het midzomerfeest tussen 14.00 – 18.00 uur.

 

Er zijn allerlei activiteiten te doen, onder andere:

• houten poppetjes snijden met Emil

• ponyrijden met Pippi

• pijl en bogen maken met Ronja

• en nog heel veel meer.

 

Als je je (picknick)mand meeneemt kun je deze bij Bolder buren

vullen met allerlei lekkernijen. En terwijl de kinderen een

broodje bakken bij het vuur kunnen we aan het einde afsluiten

met een grote picknick

 

Het geheel wordt muzikaal opgeluisterd door Martijn

Nanninga op accordeon en gitaar en troubadour Pinto.

 

Als je zin hebt, kom dan verkleed of draag een

bloem voor ons midzomergevoel!

 

Educatiestraat en bijenhotel

Dankzij de steun van vrienden van Bolderburen, sponsors en donaties is bij  Bolderburen het begin van een educatiestraat zichtbaar. Naast een bijenhotel is er een natuurlijke compoststraat gerealiseerd. Komende weken werken we nog aan de realisatie van het schip van Pippi’s vader. Als alles volgens plan verloopt nemen we het schip tijdens het feest in gebruik.

 

We ontmoeten u graag op 21 juni!

 

Samen geld verdienen voor de tuin!

 

Inschrijving Rabo Fietsdag 2014 geopend

Na de twee succesvolle edities in 2012 en 2013, met per jaar ruim 3.200 deelnemers, organiseert Rabobank West Betuwe ook in 2014 weer de Rabo Fietsdag. Op zaterdag 28 juni 2014 kan iedereen zijn betrokkenheid bij St Bolderburen laten zien. Want wie circa 25 kilometer meefietst met zijn vereniging/stichting, helpt ons met een mooi sponsorbedrag van Rabobank West Betuwe.

 

Voor iedereen die de tocht uit fietst, stort Rabobank West Betuwe € 10,-- op onze rekening. En voor de fanatieke fietser die 2 routes fietst (± 50 km) wordt er zelfs € 15,-- op de verenigingsrekening gestort. We willen dus zoveel mogelijk enthousiastelingen die mee willen fietsen! Hoe er mee fietsen, des te hoger de totale financiële sponsorbijdrage waarvoor we de tuin nog leuker en verder kunnen realiseren.

Ook kinderen in een kinderzitje tellen zelfs mee als meefietsend!

We zijn nu druk met ons bijenhotel, de Ronja heuvel en de waterspeelplaatsen. Ook het schip is ondertussen toegezegd!

maar om door te kunnen gaan en alles te kunnen onderhouden en iedereen ook gratis te laten spelen, blijven we uiteraard geld nodig hebben!

 

Er worden fietsroutes van ± 25 kilometer door het werkgebied van Rabobank West Betuwe uitgezet. Deelnemers kunnen starten in één van de volgende plaatsen Geldermalsen, Tiel, IJzendoorn, Opheusden, Ingen, Rijswijk en Beusichem. Bij de start ontvangen alle deelnemers een stempelkaart. Volle stempelkaarten kunnen worden ingeleverd bij de finish.

 

Schrijf snel in via onze mail!

 

Bijen- en insectenhotel in Educatiestraat wordt gebouwd

 

Een en al bedrijvigheid bij Bolderburen.. Ons bijen en insectenhotel wordt gebouwd!! Samen met de leerlingen van Helicon en de kinderen van de BSO is er deze week een start gemaakt! We kunnen nog veel hulp en materiaal gebruiken bij het afbouwen, vooral boomstammetjes en riet hebben we nodig. De bouw van het bijen- en insektenhotel en de natuurlijke compostverwerking is mogelijk gemaakt door Bladt Charity!

 

 

NL DOET

Zaterdag 22 maart was het zover, NL Doet bij Bolderburen...

Het aanvankelijke plan om alle huisjes te gaan schilderen moesten we vanwege temperatuur en regen laten rusten. Daarentegen waren er genoeg klussen over om te klaren! Er werd gesnoeid, gepoot, schoongemaakt, gevlochten met wilgen rondom de perken, getimmerd en opruimwerk verricht.

Molenaarsvrouw Ilonka verzorgde en heerlijke lunch met zelfgebakken molenbrood! We willen alle leden van de Lions club Neerijnen Rivierenland die zich hebben ingezet en al onze andere vrijwilligers heel erg bedanken voor hun inzet!

 

Er is heel veel werk verzet waar we ONTZETTENd blij mee zijn!

 

Doe mee!

Op de dag van NL doet, 22 maart van 10-16 uur,  willen we graag alle huisjes op het terrein in het 2e laagje verf zetten.

De bomen en struiken moeten gesnoeid worden en er zijn verschillende soorten tuin werkzaamheden te doen. Wie helpt ons!!

Ook zijn wij opzoek naar ervaren mensen die ons kunnen helpen bij timmerman klussen. Meld je snel aan!!!! Kijk op www.nldoet.nl

Sprookjesachtige Kerst bij Bolderburen

De tuin rond molen Johanna in Culemborg was omgetoverd in een sprookjesachtig kerstdorp: knapperende kampvuurtjes, kerstbomen, kaarsen en sfeervol verlichte Zweedse huisjes. Natuurlijk was ook de molen voorzien van stralende kerstverlichting. Tijdens de kerstmark op zaterdag 14 en zondag 15 december was er een divers aanbod van stands waar de vele bezoekers veel inspiratie op konden doen voor de kerstdagen.

 

Op beide dagen werd de kersmarkt opgeluisterd met diverse muzikale live optredens. Ook stonden er tal van activiteiten op het programma. Bij verschillende vuurkachels en buitenhaarden werd er genoten van (handgemaakte) lekkernijen en drankjes. Een warme kop chocomelk, glühwein, een heerlijke oliebol, of een huisgemaakte soep.

 

Ook aan de kinderen was gedacht. Zij konden zich op en top vermaken in het Zweedse dorp Bolderburen.  Er was van alles te beleven o.a . van een workshop haken, kerstversiering maken, fakkels maken, kaarsen rollen of een bijenhotel boren, tin gieten tot  pizza bakken.  Maar ook luisteren naar een spannend kerstverhaal in de molen , een rit op de pony's of met de kerstman op de familiefiets.

Deze 2 geslaagde kerstdagen zijn mede mogelijk gemaakt door het ondernemersfonds.

 

 

Dolle zwarte Pietenboel bij Bolderburen

Op zaterdag 30 november 2013 was het een dolle zwarte Pietenboel bij Bolderburen. Er waren diverse diverse activiteiten en spelletjes georganiseerd in en rond de tuin bij Bolderburen, die net blij verrast is met de nieuwe Emil huisjes en de echte Villa Kakelbont waar heerlijk op gespeeld werd.

 

Tijdens het Pietenfeest konden er boven een vuurtje broodjes worden gebakken, een ritje op de pony's gemaakt, meegeholpen met houtsnippers scheppen, en worden geklommen in de wieken.

Ook werden er enthousiast pepernoten gebakken in het restaurant, kon er een schilderij gemaakt worden van jute, en was er een mooi Sintverhaal te horen in de molen.

 

Het was een geslaagde en gezellige dag!

 

De opbrengst was maar liefst  € 185,- ! Hiervan zullen we voor alle dierenverblijven buitenlampen kopen.

 

 

Ons Kindercentrum wint Groene Giraffe!

Hoera, hoera, we hebben gewonnen. Uit het juryrapport:

 

In de categorie Beste Duurzame nieuwkomer

gaat de Groene Giraf naar:

De Molen, een locatie van Ons Kindercentrum in Culemborg

Ecologisch, biologisch en fair trade kinderopvang. Dat is de succesformule waarmee Ons Kindercentrum al eens een Groene Giraf won. En waarmee ze in Culemborg de harten van kinderen én hun ouders veroveren. De op 2 september van dit jaar geopende Locatie De Molen is het derde kindcentrum van Ons Kindercentrum. Net geopend en nu al goedlopend. Dan doe je in deze tijd iets opvallend goed.

 

Kenmerkend voor Ons Kindercentrum zijn de duidelijke eigentijdse visie en de strakke doorwerking hiervan in beleid, inkoop, communicatie en de werkwijze van de medewerkers. Een visie en werkwijze die heel goed passen in de huidige tijdsgeest waar samenwerken, mensen in hun kracht zetten, mensen helpen en informeren, duurzaam inkopen, investeren in hergebruik en duurzaamheid steeds vaker toverwoorden blijken om uit de crisis te komen. Waar duurzaam wordt ondernomen, wordt samen gewerkt, met veel zorg voor de omgeving, de wereld en elkaar..

Lovenswaardig vindt de jury het geloof van de ondernemers in eigen kunnen en visie. Zelfs als dit leidt tot stevige discussie met de GGD controleurs. De ondernemers van Ons Kindercentrum zijn bereid flink wat stappen extra te zetten om ook hen te overtuigen hoe gezond, groen en gezellig samen kunnen gaan, zonder risico’s voor de kinderen. Daarnaast neemt Ons Kindercentrum vele anderen, inclusief ouders, mee in hun visie op duurzame kinderopvang. Zo zijn er ouders gaan fietsen van en naar de opvang, omdat dat nu eenmaal het enige vervoermiddel is dat gebruikt wordt ter plekke.

 

Fairdate bij Bolderburen

 

 

Op woensdag 30 en donderdag 31 oktober kan je op Bolderburen een fairdate maken bij de aanschuifmaaltijd. Het Fair menu is: Hete bliksem van 'Culemborgse appelen' met vierseizoenen peper* met fairtrade ananas* en biologisch worst. (streek gebonden, biologisch, en *fairtrade) Prijs € 5,95 en kinderen tot 8 jaar € 3,50. Graag inschrijven via  info@bolderburen.net of rechtstreeks bij restaurant.

 

 

Ons Kindercentrum genomineerd!

 

De afgelopen maanden gingen tientallen kinderopvanglocaties aan de slag met duurzaamheid. Managers, ouders, leveranciers en vooral heel veel kinderen en pedagogische medewerkers ontdekten hoe gemakkelijk het is om zelf bij te dragen aan een mooie, schone en voor iedereen welvarende wereld. Op deze Dag van de Duurzaamheid maakt de Groene Giraf bekend welke aanbieders van kinderopvang kans maken op een Groene Giraf, de prijs voor de meest duurzame kinderopvang van Nederland.

 

In de categorie Beste duurzame nieuwkomer zijn genomineerd:

•  BSO Wijs! locatie Vianen

•  De Boshoeve in Nieuw Vennep

•  Ons Kindercentrum, locatie De Molen in Culemborg

 

De komende weken gaat de jury op locatiebezoeken bij alle genomineerden. Woensdag 27 november vindt de uitreiking van de Groene Giraffen plaats tijdens de landelijke kennisdag van Stichting Ruimte-OK in Almere.

 

Bezoek voor meer informatie over de genomineerden, de selectieprocedure én de Groene Giraf de website.

 

Opvoedweek bij Bolderburen

Tijdens de opvoedweek van 7 tot 13 oktober zijn er leuke activiteiten bij Ons Kindercentrum op Bolderburen. Voor meer informatie zie ook de site van Centrum jeugd en gezin.

 

Met je peuter de natuur in

Dinsdag 8 en donderdag 10 oktober van 10-12 uur. Kom samen met uw peuter spelen en genieten. De koffie, thee en sap met wat lekkers staan voor u klaar.

 

Workshop ‘creatief met afval’

Woensdag 9 en vrijdag 11 oktober van 14-16 uur. Leuke workshop voor kinderen van 4-12 jaar.

 

Alle workshops zijn € 10,00 per kind en de ouder en kind workshop € 10,00 voor beide. Wil je meedoen geef je dan snel op via opvoedweek@culemborg.nl

 

Activiteiten tijdens Open Monumentendag bij Bolderburen

 

Uiteraard doet Bolderburen met de molen Johanna ook mee aan de Open Monumentendagen. We trappen op vrijdag 13 september af met de Koningin Beatrixschool, die een bezoek brengt aan de molen. Russ, de molenaar, zal de kinderen een rondleiding geven.

 

Op zaterdag 14 september geeft de molenaar om 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur rondleidingen door de molen. Op de rest van het terrein is er voldoende mogelijkheid om heerlijk te wandelen of te spelen.

Tussen 11.00 uur en 15.00 uur kunnen er proefritjes gemaakt worden op onze familiefiets en is er van 12.00 uur tot 13.00 uur en van 14.00 uur tot 15.00 uur een mogelijkheid om een ritje op de pony te maken.

Concordia sluit de dag feestelijk af om 16.00 uur met een live mini-concert!

Op zondag 15 september om 14.00 uur hebben we de eer dat oud molenaar Gerard van Rossum een lezing komt geven over de geschiedenis van de molen.

Uiteraard zal de molen in het weekend, zodra het mogelijk is, ook draaien en zal er beide dagen bij de koffie in familierestaurant Bolderburen zelfgemaakte taarten te proeven zijn, waarvan de opbrengst ten goede komt aan de natuurspeelplaats en de dieren.

 

U bent van harte welkom

BSO Bolderburen van start!

Op 3 september startte BSO BOLDERBUREN Van Ons Kindercentrum op ons terrein, feestelijk geopend door de kinderen. Tellen tot 3 en dan met z'n allen naar binnen stormen. Blij waren de kinderen zeker, eindelijk konden ze genieten van deze bijzondere plek.

Potten draaien, buiten spelen, met de dieren spelen en kokkerellen in de keuken stonden deze middag centraal.

 

Wilt u uw kind nog mee laten genieten van deze bijzondere plek, wees er snel bij er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.

 

Lek en Linge VWO 3 helpt mee!

Leerlingen van VWO 3 Lek en Linge hebben donderdag 27 juni hun handen uit de mouwen gestoken!

 

Allerlei klussen werden gedaan, van poetsen, banken schilderen tot hout zagen en uiteraard heel veel werk in de tuin!

Na hard gewerkt te hebben werd er genoten van een goede pannenkoek uit het restaurant. Dankzij de enorme inzet van alle leerlingen hebben we een fantastische bloemen- en kruidentuin rondom de molen kunnen aanleggen!

 

Dit initiatief haalde ook de krant.

Lek en Linge, bedankt!

Bolderburen | Prijsseweg 1 | 4105 LE Culemborg | info@bolderburen.net