Bolderburen

In 2012 kocht de stichting Elisabeth Weeshuis de molen Johanna met woning, gebouwen en omliggend terrein. Het weiland rondom de molen werd een natuurtuin om fijn te spelen. Er zijn dieren en verschillende speelobjecten. Deze natuurtuin is gratis toegankelijk voor publiek en wil een ontmoetingsplaats zijn voor iedereen.

Bolderburen: een fijne plek voor ontmoeting en verbinding

Bolderburen wil een plek zijn waar openheid en gastvrijheid centraal staan in een natuurlijke omgeving. Het beheer van de twee gebouwen, het Buurtcentrum en het Bolderhuis, is in handen van de stichting ElkWelzijn. De molen wordt door vrijwillige molenaars beheerd.

Maatschappelijke binding
Bolderburen is met de natuurtuin, het Buurtcentrum en het Bolderhuis een ontmoetingsplek voor jong en oud. In het Buurtcentrum Bolderburen kunnen vrijwilligers en buurtbewoners elkaar vinden met ondersteuning van wijkcoaches van de stichting ElkWelzijn. Zo wordt de sociale basis in Culemborg versterkt. Het Bolderhuis is de plek waar vrijwilligersorganisaties en buurtinitiatieven een plek hebben. Er vindt uitwisseling en kruisbestuiving plaats met het Buurtcentrum, de bezoekers en activiteiten in beide ruimtes zijn letterlijk buren, de lijnen kort en de afstand letterlijk heel klein.

Integratie
Bolderburen richt zich op jonge gezinnen, grootouders, ouderen en mensen met een beperking waarbij veel contacten gelegd kunnen worden.

Educatie
Met het NME (Natuur Milieu Educatiepunt) is een aanbod ontwikkeld rondom de molen: gezonde voeding, ambachten en techniek. Praktijklessen kunnen op locatie gegeven worden, o.a. aan schoolklassen.

Recreatie
De natuurtuin biedt een recreatieve functie aan (groot)ouders en kinderen.

De stichting Elisabeth Weeshuis, de stichting ElkWelzijn en de molenaars delen de visie om Bolderburen een levendige plek voor de gemeenschap te laten zijn. Een zorgeloze wereld, gemodelleerd naar het Zweedse stadje Bullerbyn uit de verhalen van schrijfster Astrid Lindgren (o.a. verhalen van Pippi Langkous, Ronja en Emil die in de avonturentuin terug te vinden zijn).

Het oorspronkelijke plan voor Bolderburen is op basis van het Zweedse verhaal van Pippi Langkous door Francis van Kessel uitgewerkt en gerealiseerd samen met de stichting Elisabeth Weeshuis. Hierbij noemen wij de inrichting van de tuin, de speelvoorzieningen, rolstoelvriendelijke slingerpaden, de ontwikkeling van de gebouwen en beplanting van de tuin.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial